01  

Park Sanatoria v Jablunkově

VÍCE O PROJEKTU
01  

Park Sanatoria v Jablunkově

Typ projektu
Veřejná stavba
Investor
Sanatorium Jablunkov, a.s.

Místo
Jablunkov

Rok realizace
2014

Autoři projektu
Ing. Arch. Marek Pyszko
Milan Czudek
Ing. Ivo Králík

Celková plocha
1783 m2

Fotografoval
Lukáš Legierski, LEGI

Možná jen obyčejný chodník, ale vskutku s velmi silnou geometrickou kompozicí. Bylo nám ctí podílet se na navrácení podoby části jablunkovského ústavního parku, který začal vznikat již ve dvacátých letech minulého století, a to díky dobročinné činnosti tehdejších humanitních spolků.

Chodníky tvoří velmi výraznou geometrii v předprostoru funkcionalistické budovy sanatoria. V minulosti byla jejich údržba zásadně zanedbána, proto se postupně ocitly pod travním porostem. Výrazné linie byly velmi důležité, zvýrazňují totiž celkovou symetrickou kompozici prostoru a spojují budovu, vodní náhon a amfiteátr. Prostor, který sloužil ke kulturnímu “osvěžení” nejen pacientů, ale i personálu.

Záměr byl dlouholetým cílem správce parku Ing. Libora Müllera, s jehož odevzdanou prací došlo v několika letech k velkým přínosným změnám. Díky tomu se parku navrací jeho původní podoba, elegance, a s tím i odkaz nejen pro nás, ale i další generace.